Malala Perjuang Hak Pendidikan Perempuan

0 Comments


KEHIDUPAN AWAL

Malala dilahirkan di Mingora, Pakistan pada 12 Julai 1997. Beliau merupakan cahaya mata kepada Ziauddin dan isterinya Toor Pekai Yousafzai. Ziauddin menamakan anak perempuannya ini sempena nama Malalai, seorang heroin Pashtun. Walaupun kelahiran anak perempuan tidaklah begitu mengujakan masyarakat di Pakistan, Ziauddin tekad memberikan semua peluang seperti anak lelaki kepada Malala. Sebagai pendidik, Ziauddin berjanji untuk memastikan Malala ke sekolah dan dilayan secara saksama di rumah.

Malala membesar di Lembah Swat, Pakistan yang sering dipanggil sebagai “Switzerland di Asia”. Seperti ayahnya, beliau juga mencintai ilmu. Semasa kecil, beliau gemar bermain di luar rumah dan membaca buku untuk meneroka dunia baru.

 

DIKUASAI TALIBAN

Pada tahun 2007, para militan Taliban menguasai Lembah Swat dan mereka melarang banyak perkara seperti pemilikan televisyen dan muzik. Selain itu, mereka turut menguatkuasakan hukuman-hukuman keras seperti menghukum mati secara terbuka rakyat yang mengingkari mereka. Pada Disember 2008, mereka mengeluarkan arahan melarang kanak-kanak perempuan ke sekolah. Menggunakan nama pena “Gul Makai” untuk melindungi dirinya, Malala mula menulis blog untuk BBC berkenaan hidup bawah pemerintahan Taliban. Beliau meluahkan perasaan mengenai hari-hari akhir sebelum sekolahnya ditutup.

Tentera Pakistan bergerak ke Lembah Swat sepanjang Mei hingga Oktober 2009 untuk memaksa Taliban keluar dan pertempuran meletus. Lebih daripada satu juta penduduk lembah ini termasuklah keluarga Yousafzai berhijrah meninggalkan rumah mereka untuk ke kawasan lain. The New York Times menyiarkan sebuah dokumentari ringkas berkenaan kehidupan Malala dan Ziauddin serta perjuangan melindungi pendidikan kanak-kanak perempuan di Lembah Swat selepas membaca blog Malala di BBC.

 

MEMENANGI ANUGERAH REMAJA KEAMANAN PERINGKAT KEBANGSAAN YANG PERTAMA

Pada November 2011, tentera Pakistan melemahkan Taliban di Lembah Swat sehingga memaksa mereka untuk berundur. Walaupun Taliban tidak lagi mengawal Lembah Swat, mereka kekal berpengaruh di kawasan-kawasa luar bandar di luar Mingora.

Sekolah Ziauddin boleh dibuka semula dan Malala teruja untuk kembali ke sekolah. Walaupun beliau khuatir dengan tindakan balas Taliban, beliau tetap berkempen secara terbuka supaya kanak-kanak perempuan ke sekolah. Beliau kemudiannya meraih Anugerah Remaja Keamanan peringkat kebangsaan yang pertama.

DITEMBAK TALIBAN

Malala semakin terkenal sama ada di Pakistan atau di luar negara. Akibatnya, pihak Taliban menjadikan Malala sebagai sasaran serangan. Pada 9 Oktober 2012, seorang penembak bertopeng telah menaiki bas dan memanggil nama Malala. Kemudian, Malala ditembak di bahagian kepala, leher dan bahu. Dua orang kawan Malala, Kainat dan Shazia, turut cedera dalam serangan ini.

malala_hospital

Gambar: malala.org

 

Selepas beberapa bulan pembedahan dan pemulihan, beliau dikeluarkan dari hospital pada Januari 2013 dan menyertai semula keluarganya di Birmingham, U.K. Pada Mac 2013, beliau kembali ke sekolah buat pertama kali selepas peristiwa serangan pada tahun sebelumnya.

 

 

HARI MALALA

Beberapa bulan kemudian atau lebih tepatnya lagi pada hari ulang tahun beliau ke-16, Malala berucap di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). PBB bahkan mengumumkan tarikh 12 Julai sebagai “Hari Malala” dan Malala berjanji untuk mendedikasikan hari ini setiap tahun untuk membela nasib kanak-kanak perempuan yang lemah di dunia.

 

 

TABUNG MALALA

Pada Oktober 2013, dengan tekad meneruskan kempen untuk pendidikan kanak-kanak perempuan, Malala dan Ziauddin menubuhkan Tabung Malala (Malala Fund), sebuah organisasi yang didedikasikan untuk memberi semua kanak-kanak perempuan akses kepada pendidikan. Dalam masa beberaoa tahun selepas itu, Malala menemui ramai kanak-kanak perempuan dan ketua negara dari seluruh dunia dengan membawa hasratnya mengenai pendidikan perempuan dan kesamaan (equality).

 

 

KE NIGERIA

Pada 12 Julai 2014 (hari lahirnya ke-17), Malala ke Nigeria untuk menemui keluarga-keluarga mangsa culik Boko Haram, sebuah kumpulan pengganas yang menculik pelajar-pelajar perempuan. Malala menyuarakan bantahan dan mendesak pemulangan mereka secara aman.

 

MEMENANGI ANUGERAH NOBEL

Malala dan Kailash Satyarthi, seorang aktivis India, memenangi Hadiah Nobel Keamanan pada Disember 2014. Malala menjemput ramai kanak-kanak perempuan daripada Syria, Nigeria dan Pakistan untuk menghadiri majlis di Oslo yang menjadikan beliau penerima Nobel termuda.

 

 

MEMBUKA SEKOLAH DAN BERSAMA PELARIAN

Sempena hari kelahirannya yang ke-18, beliau membuka sebuah sekolah menengah untuk kanak-kanak perempuan pelarian Syria di Lembah Bekaa, Lebanon. Pada hari kelahiran beliau yang seterusnya, beliau meluangkan masa menemui kanak-kanak pelarian yang tinggal di Kem Dadaab dan Kakuma di Kenya dan Kem Mahama di Rwanda.

 

 

MELANCARKAN KEMPEN

Pada 7 September 2016, beliau melancarkan kempen untuk menggalakkan orang ramai di seluruh dunia menyokong pendidikan untuk  #YesAllGirls .

 

MENGEMBARA UNTUK MENDENGAR CERITA

Sepanjang April hingga September 2017, Malala mengunjungi Amerika Utara, Timur Tengah dan Amerika Latin sempena program Girl Power Trip. Misi beliau ialah menemui dan mendengar cerita-cerita kanak-kanak perempuan berkenaan halangan belajar seperti keganasan, kemiskininan, perkahwinan kanak-kanak dan budaya machismo. Beliau turut  menyampaikan hasrat dan kebimbangan mereka langsung kepada para pemimpin dunia. Beliau turut banyak kali berjumpa dengan ramai presiden dan perdana menteri meminta mereka untuk melabur dalam pendidikan kanak-kanak perempuan.

 

 

PELAJAR OXFORD

Sejak Oktober 2017 sehingga sekarang, Malala giat mempelajari falsafah, politik dan ekonomi di Lady Margaret Hall, Universiti Oxford. Walaupun sibuk belajar, beliau tetap terus konsisten memperjuang hak kanak-kanak perempuan di seluruh dunia untuk menuntut ilmu.

 

KREDIT

Rujukan: https://www.malala.org/malalas-story
Gambar: malala.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *